V dubnu ochutnáme pravou exotiku z Jihovýchodní Asie - čeká nás Thajská kuchyně - อาหารไทย
publikováno 24. 3. 2025Thajská kuchyně (thajsky: อาหารไทย) je národní kuchyní asijského státu Thajsko.
Thajská jídla jsou většinou lehká, kořeněná a velmi pikantní. Thajská kuchyně byla ovlivněna kuchyněmi sousedních států, ale i čínskou, indickou nebo portugalskou kuchyní.
V roce 2017 americká televize CNN vydala seznam padesáti nejlepších jídel světa, který byl vydán na základě průzkumu, kterého se účastnilo 35 000 lidí. Z těchto padesáti jídel tam bylo sedm jídel z thajské kuchyně.
Thajská kuchyně používá mnoho různých ingrediencí. Používá mnoho různých koření, která se častěji používají v čerstvé formě než sušená. Populárními kořeními v Thajsku jsou: galangal, koriandr, citrónová tráva, šalotka, pepř a především chilli. Základní potravinou Thajska je, stejně jako v mnoha jiných zemích Asii, rýže (tajsky khao). Rýže je součástí většiny thajských jídel, a slovní spojení „jíst rýži“ má v thajštině stejný význam jako „jíst jídlo“. V Thajsku se používá více druhů rýže: rýže setá (khao chao), jasmínová rýže (khao hom mali) nebo lepkavá rýže (khao niao). Kromě rýže se používají také nudle, nejpoužívanějšími thajskými nudlemi jsou: khanom chin (nudle z fermentované rýže, podávají se nejčastěji s pikantním kari), bami (nudle z pšeničné mouky a vajec, podávané nejčastěji studené) a wun sen (tzv. celofánové nudle, tenké nudle vyráběné z fazolí mungo). V Thajsku se používá i maso, nejčastěji kuřecí, vepřové, kachní, hovězí a buvolí, dříve se také více používala zvěřina (prase divoké, jelen, vodní ptactvo). Používají se také ryby (tlamoun nilský, sumec) a plody moře (mušle, krevety). Běžně se konzumuje také hmyz (smažené kobylky, cvrčci, včelí larvy, mravenčí vajíčka nebo termiti), ale ty my na našem jídelníčku mít nebudeme 😉 . Jako dochucovadlo se používají různé pasty (krevetová pasta) a rybí omáčka. Jako sladidlo se používá palmový cukr.
.
.
A na jaké že speciality se můžeme těšit?
- Nuea Nam Man Hoi – hovězí v ústřicové omáčce
- Thajské kuřecí kari s cuketou
- Sladkokyselé vepřové sweet & sour
- Pad thai s kuřetem
Takže vám přejeme dobrou chuť – Gin hai a-roi
Vaše kuchařky školní jídelny!