V březnu se společně podíváme do Nizozemí
publikováno 5. 3. 2025.
Holandská (nizozemská) kuchyně
Holandská či správněji nizozemská kuchyně je ovlivněná polohou země v úrodné nížinaté oblasti přiléhající k Severnímu moři, která je vhodná pro pěstování plodin a chov dobytka a umožňuje i rybolov. Kuchyni výrazně ovlivnilo také dědictví bývalé holandské koloniální říše (především Holandská východní Indie – dnešní Indonésie). Holandská východoindická společnost byla první, která začala do Evropy ve velkém dovážet kávu, kromě toho také cukr a exotické druhy ovoce, čile kvetl i obchod s kořením.
Tradiční holandská kuchyně je velmi jednoduchá, se spoustou zeleniny a nepříliš velkým množstvím masa. Nejen k snídani, ale dokonce i k obědu si může Nizozemec dát chleba např. se sýrem, vejcem či jinými přísadami. K večeři je obvyklejší maso s brambory a sezónní zeleninou, jako příloha může sloužit třeba i červené hlávkové zelí s jablky, červená řepa či nakládaná zelenina. Místní strava obsahuje mnoho mléčných výrobků, které jsou bohaté na sacharidy a tuky. Konzumace mléčných výrobků bývá dokonce uváděna jako jedna z příčin faktu, že Nizozemci patří k nejvyšším národům na světě. Z ryb a mořských plodů jsou v kuchyni nejvíc zastoupeni sledi (herinky), úhoři (zejména vynikající uzení úhoři – gerookte paling), mořský jazyk, slávky, krevety či ústřice. Chloubou nizozemských pekařů je celozrnné pečivo. Na jídelních lístcích se běžně vyskytuje jehněčí maso.
Běžným pouličním jídlem jsou hranolky, které vynalezli sousedé z Belgie. A víš, co dávají v Holandsku na hranolky místo kečupu? Majonézu. Ve skutečnosti však bývá k hranolkům na výběr spousta různých omáček – kečup, kari omáčka, česneková majonéza, arašídová omáčka a jiné. Nejběžnější omáčkou je fritessaus (doslova „omáčka na hranolky“), což je obdoba majonézy, ale s výrazně menším množstvím tuku (max. 25 %). Časté jsou také kombinace několika různých omáček, např. speciaal (kari kečup, majonéza a nakrájená čerstvá cibulka) anebo oorlog (arašídová omáčka, majonéza a nakrájená cibulka).
.
.
A co pro nás školní kuchyně připraví?
Boerenkoolstamppot a rookworst
.
Takže jak říkají v Nizozemsku,
Eek smakelijk!
vaše kuchařky školní jídelny!