Kalendář akcí
- akce již proběhla.
Španělská kuchyně – Tortilla de patatas
14 listopadu 2024 od 11:30 - 14:00
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na španělskou kuchyni.
Tortilla de patatas – španělská vaječná omeleta s bramborami a cibulí
Tortilla de patatas je světoznámé španělské jídlo z vajec, které najdete v každém španělském baru. Servíruje se jako tapas neboli drobné jídlo, které dostanete k pivu či vínu. Tortillu de patatas si můžete vychutnat samotnou, nebo na kousku čerstvé bagety. Každá Španělka ji doma připravovala milionkrát v životě, každý Španěl bude tvrdit, že umí tu nejlepší tortillu na světě.
Kouzlo tortilly je také v tom, že na první pohled jednoduchý recept má spoustu variant a různých úprav. Jakmile se naučíte základní recept, můžete experimentovat podle své chuti. Tipy na různé tortillové variace najdete na konci receptu. Nyní se však podíváme do historie…
Karlistické války, chudá oblast Navarra na severu Španělska. Do nepřátelské Francie je to, co by generál kloboukem dohodil. A španělskému generálovi jména Tomás de Zumalacárregui právě dochází síly. Vchází do jednoduchého obydlí a žádá po bezbranné hospodyňce jediné – nasycení prázdného žaludku. Co ale mohla dělat, když měla doma jen vajíčka, brambory a cibuli? Tortillu! Hospodyňka v této legendě poprvé připravila známou tortillu de patatas a generál se do jídla tak zamiloval, že jej začal sám šířit mezi svými vojáky jako jednoduché, rychlé a výživné jídlo.