Kalendář akcí
- akce již proběhla.
Mexická kuchyně
16 května 2024 od 11:30 - 14:00
Na třetí ochutnávku se vydáme mimo Evropu a nahlédneme do země Mayů a Aztéků. Tato země na jihu Severní Ameriky je zemí mnoha kontrastů-rozsáhlé pouště, deštné pralesy, hory bohaté na cenné kovy, jako je stříbro a měď. Z jihovýchodního cípu vybíhá do Mexického zálivu pás země poloostrov YUCATÁN. Kdysi zde žila mayská civilizace, starobylá kultura, jejíž úžasné stavby jsou k vidění dodnes. Dovolená v této zemi nabízí vše, co si jen člověk dokáže představit. Atmosféra kosmopolitního hlavního města, kde jsou prvotřídní restaurace a nespočet muzeí. Pobřeží Tichého oceánu, kde jsou pláže plné surfařů či vnitrozemí lákající k návštěvě odlehlých kaňonů a ospalých horských městeček.
TO JE MEXIKO
Vítejte na třetím místě naší ochutnávky
Buen viaje y buen provecho.
.
.
V Mexiku žije více jak 126 milionů obyvatel. Hlavním městem je Mexico City, úředním jazykem je španělština a měna je mexické peso. Mexičané jsou velmi přátelští a vstřícní lidé. Mnoho Mexičanů takzvaných mesticů má směs indiánské a španělské krve. Nejznámějším pohořím je Sierra Madre a největší řekou Rio Grande.
Mexická kuchyně je známa různorodými chutěmi, barevností jídel a množstvím koření a přísad, z nichž mnohé jsou domácího původu. V Mexiku se kuchyně vyvíjela spojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků od 16. století. Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papričky, rajčata, avokádo, kakao, tykve, opuncie a vanilka.
K základním kořením patří například mleté chilli papričky, oregano, koriandr (včetně natě), merlík, skořice, ale také římský kmín, česnek a cibule. Také rýže se hodně používá jako základní ingredience mexické kuchyně. Rýže je často připravována na různý způsob jako je na červeno (se zelenými rajčaty a cibulí), na zeleno s chilli papričkami, na žluto se šafránem nebo na černo s černými fazolemi atp. Kukuřice je významná surovina pro mexickou kuchyni. Jedná se o tradiční obilninu amerického kontinentu. Ve většině regionů dnešního Mexika se kukuřice hojně využívá. Základní způsob využití kukuřice v Mexiku je příprava tortill.