Kalendář akcí
- akce již proběhla.
Japonská kuchyně – Yaki Udon
12 prosince 2024 od 11:30 - 14:00
.
Yaki Udon – smažené nudle udon s masem a zeleninou
Yaki Udon patří mezi oblíbené recepty napříč celým Japonskem. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, a přes to je výsledný pokrm oku i apetitu lahodící. Základem jsou silné pšeničné nudle udon, zelenina, houby a typická japonská dochucovadla jako sójovka, mirin, sake a dashi. My jsme přidali kuřecí maso – ale je jen na vás, jaké použijete vy, nebo zda zvolíte vegetariánskou variantu s tofu.
Yaki Udon je v Japonsku jedním z tradičních pouličních pokrmů, často si ho můžete dopřát i v hospodách izakaya. Protože skvěle zasytí a je připravený raz dva, rozhodně ho doporučujeme vyzkoušet uvařit i doma!
V Japonsku jsou nudle oblíbené podobně jako ve zbytku Asie. V zemi vycházejícího slunce je známá velká trojice nudlí: ramen, soba a udon. Udon nudle (うどん) jsou tlustší bílé nudle vyráběné ze pšeničné mouky a slané vody. Nejrychlejší a nejoblíbenější úpravou těchto nudlí jsou Yaki Udon: smažené nudle s masem (nebo bez) a spoustou zeleniny se skvělou japonskou chutí. Výhodou je, že můžete k těmto nudlím přidat jakýkoli protein a zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici. V Japonskou se nejčastěji používá vepřové maso (často vepřový bok, který je tučnější variantou), možné je použít také hovězí nebo kuřecí, nesmíme zapomenout také na krevety nebo chobotnici (případně tyto ingredience zkombinovat).
Yaki Udon je oblíbené jídlo japonských izakaya (neformální japonské gastrohospody) a jiných hospod. Často se jí jako noční svačinky, když vyrazíte do ulic a potřebujete doplnit energii. Původ tohoto jídla se prý může vystopovat do období po druhé světové válce, kdy byl v Japonsku nedostatek jídla. V tomto období použil v nudlové restauraci Darumado jeho kuchař pro přípravu smažených nudlí místo dříve používaného typu právě nudle udon a zjistil, že se k této úpravě skvěle hodí.
.
Takže vítejte v zemi vycházejícího slunce a všem přejeme Itadakimasu いただきます
.
.