Kalendář akcí

- akce již proběhla.
Holandská kuchyně – Hete bliksem
27 března 2025 od 11:30 - 14:00

.
Holandská kuchyně – Hete bliksem
Horké blesky pocházejí z limburského regionálního pokrmu známý jak v holandské, tak v belgické části Limburgu. V Německo je nazýváno „Nebe a Země“ (Himmel und Erde), odkazující na jablka (nebe) a brambory (Země). Název „horký blesk“ by odkazoval na jablka, které déle udržují teplo a poskytují nečekaně zážitek z horkých teplot, pokud si vezmete odměrku tohoto pokrmu pokud právě vyjde z trouby.
Recept zřejmě pochází z období, ve kterém byl V našich krajích byl zaveden brambor. Jedná se o výsledek experiment s cílem kombinovat domorodé pěstování ( jablko) s novými produkty, jako jsou brambory.
V některých receptech se pyré smíchá s jablečným pyré a podáváme bez mletého masa jako přílohu ke smaženému černému pudink, slanina nebo jiná úprava masa.
Takže jak říkají v Nizozemsku,
Eek smakelijk!