Kalendář akcí
Finská kuchyně – Palapaisti
30 ledna 2025 od 11:30 - 14:30
.
Finská kuchyně – Palapaisti aneb Dušené hovězí s mrkví
Vzpomínáte na vepřové s mrkví ze školní jídelny? Pokud byste rádi zkusili jeho lehčí variantu, připravte si třeba palapaisti. Dušené hovězí s mrkví je pod tímto názvem populární ve Finsku, přičemž jde o dokonalý pokrm do mrazivých zimních dnů. S nimi ostatně mají v této severské zemi dostatek zkušeností.
Palapaisti je klasickým jídlem typu stew, neboli dušenou směsí masa a zeleniny, která má mnoho názvů. V německé kuchyni je označována jako Eintopf, z čehož vzniklo i naše označení pro takové pokrmy – tedy jídlo z jednoho hrnce. Podobná jídla jsou populární v různých zemích světa.
Podobné pokrmy jsou populární i ve Finsku, odkud právě pochází palapaisti. V zemi tisíců jezer jde o oblíbené jídlo, které si mnoho lidí spojuje s dětstvím a s kuchyní své babičky. Půvab této speciality tkví v dlouhém dušení, díky němuž je maso úžasně měkké a šťavnaté a všechny chutě se výborně prolnou. Palapaisti se podobá další finské specialitě karjalanpaisti, která je považována za finský národní pokrm.
Toto finské stew se připravuje z hovězího i z vepřového, ve Finsku ale často používají i jehněčí nebo třeba losí maso. Kromě mrkve se přidává i další kořenová zelenina a jako koření obvykle bobkový list a nové koření. Specialita je typická pro Karélii, což je oblast ležící na pomezí Finska a severozápadu Ruska. V minulosti, když bylo maso drahé, byl pokrm určen jen pro slavnostnější příležitosti, dnes je běžným každodenním jídlem. Někdy se mu říká také karelský masový hrnec a tímto názvem se někdy označují všechny podobné dušené masové speciality.
Takže v lednu hurá do chladného Finska. A když Finové přejí dobrou chuť, vypadá to asi takhle
Hyvää ruokahalua!
.