Kalendář akcí

Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

Švédská kuchyně

18 dubna 2024 od 11:30 - 14:00

Poznáváme svět pomocí místních specialit – projekt školní jídelny ZŠ Středokluky

Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.

Další místo, kam se vydáme za poznáváním různých specialit je jedna ze severských zemí – ŠVÉDSKO, země tří korunek.

Plným názvem se Švédsko nazývá Švédské království a nachází se v centru Skandinávie. Švédsko je členem EU a sousedí s Finskem a Norskem, s Dánskem je spojeno mostem přes úžinu. Z celkového počtu 9,5 milionu obyvatel žije přibližně 870 tisíc v hlavním městě Stockholmu. Ve Švédsku se platí švédskými korunami.

Švédská kuchyně

Co se historie týče, měla švédská kuchyně podobně nevalnou pověst jako ta britská. Dlouhé zimní období a chladná léta předurčila švédské zemědělce k pěstování odolných tuřínů, kapust a zelí, které se na zimu nakládali, aby obyvatelé mohli doplnit vitamín C. Ve Švédsku se nedařilo ani koření, proto byla švédská kuchyně spíše mdlá.

Důležitou roli vždy sehrávaly ryby, slavný uzený slaneček byl poprvé připraven již v 16. století, a významným obchodním artiklem středověku byla sůl. Lidé stavěli rybářské vesničky na jihovýchodním a jihozápadním pobřeží, kde je vysoká koncentrace obyvatel patrná dodnes.

I ve Švédsku znají tisíce variací lososa či slanečků, ale i sladkovodních pstruhů. Koncem srpna tu začíná račí sezóna. Nejpoužívanějším kořením je, podobně jako v Norsku, kopr. Švédové si potrpí i na zvěřinu. Jelení a sobí maso lze koupit doslova „na každém rohu“. V restauracích se můžeme setkat se sobím ragú, losí pečení či masovými kuličkami a karbanátky. K běžnějším jídlům patří například „pytt-i-panna“, tedy osmažené bramborové kostky se šunkou. Přímo na ulicích si můžete vybrat v takzvaném „gatukok“, což je obdoba fastfood restaurace. Kdo byl ve Švédsku na sklonku léta, jistě potvrdí, že místní lesy jsou kromě zvířeny bohaté na houbovou nadílku, srdce milovníků hřibů a lišek musí zaplesat.

Vzhledem k velké rozloze Švédska jsou mezi kuchyní severního a jižního Švédska regionální rozdíly. Na dalekém severu mají některá jídla své kořeny v kuchyni Laponců, kteří konzumovali především sobí maso a zvěřinu Na jihu hrály větší úlohu lesní plody, čerstvá zelenina a vliv kuchyní sousedních států. V tradičních jídlech se mísí jednoduché a kontrastní příchutě. Například v masových kuličkách podávaných v hnědé omáčce s bramborovou kaší.

Vítejte ve druhém místě ochutnávky

Glada resor och god aptit

NAŠE MENU

polévka SVAMPSOPPA – ŠVÉDSKÁ HOUBOVÁ POLÉVKA

ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY

RYBÍ FILE NA KOPRU

ŠVÉDSKÝ SALÁT

recepty k jednotlivým jídlům budou k dispozici na stránkách školní jídelny.

vaše kuchařky školní jídelny

Podrobnosti

Datum:
18 dubna 2024
Čas:
11:30 - 14:00