Se světovou kuchyní tentokrát do Země tisíce jezer

publikováno 9. 1. 2025

Finská kuchyně – je směsicí ruských, švédských i čistě finských tradic. Snoubí v sobě zdánlivě nesourodé kombinace. Brzy jim ale jistě přijdete na chuť.

Finsko jako stát bylo po značnou část své historie pod nadvládou Švédska a Ruska. Ve zdejší gastronomii tedy najdeme vlivy obou těchto národních kuchyní. Asi vás nepřekvapí, že to Finy vždy táhlo k vodě, a tak na talířích nikdy nechybí ryba. Možná však budete udiveni, jak moc jsou zdejší obyvatele také „na sladké“. Finská příroda není z nejhostinnějších, a proto zde nenajdeme rozmanité produkty zemědělství. Musí si tu vystačit s obilninami (žito, ječmen, oves), zeleninou (kapusta nebo tuřín) a bramborami. Finové jsou ale zvyklí využívat všech zdrojů, které jim jejich země nabízí. Velmi populární jsou ryby a maso (velmi často divočina) a také sortiment, který nabízejí zdejší lesy (houby a bobulovité ovoce). My se teď ale podíváme blíže právě na první dvě zmíněné suroviny.

Finsko leží v Severní Evropě. Na západě sousedí se Švédskem, na severu s Norskem, na východě s Ruskem a na jihu s Estonskem přes Finský záliv. Mluví se zde finsky, což je velice zvláštní jazyk, člověk by si při něm ten svůj snad zlomil (v Evropě je příbuzný jen maďarštině), ale švédština je také uznávána jako úřední jazyk. Žije zde přibližně 5,5 milionu lidí. Finsko je známé jako „země tisíce jezer“ s více než 188 000 jezery. Tolik jich nemá žádná jiná země na světě.

.

.

A co pro nás školní kuchyně připraví?

Nakkikastike – finská párková omáčka s bramborovou kaší – pro více podrobností klikni na název

Lihapullat – Pečené masové kuličky

Karjalanpaisti – Karelské maso

Palapaisti aneb Dušené hovězí s mrkví

.

Takže v lednu hurá do chladného Finska. A když Finové přejí dobrou chuť, vypadá to asi takhle

Hyvää ruokahalua!

Vždy se pro vás snažíme připravovat jídla co nejpřesněji podle dostupných receptů a samozřejmě i z ideálně místních ingrediencí.

Vaše kuchařky školní jídelny