Poznáváme svět – projekt školní jídelny
Poznáváme svět pomocí místních specialit
Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.
Přejeme si, abyste měli možnost poznat a zároveň zkusili ochutnat cizokrajné dobroty. Proto jsme se rozhodli, že vám budeme v naší školní jídelně průběžně představovat jídla z cizokrajných kuchyní a různé krajové speciality. Chceme vám umožnit alespoň maličko nahlédnout pod pokličku jiných, někdy i velice vzdálených kultur. Jídlo je totiž velice významnou a důležitou součástí života lidí a tedy i jednotlivých kultur.
Každý týden, vždy ve čtvrtek, vybereme konkrétní zemi nebo region a uvaříme pro vás celé obědové menu podle místních receptů. Další měsíc to bude zase jiná země, a tak si alespoň trošku všichni rozšíříme kulinářské obzory, s možností objevovat zajímavá jídla jiných zemí a prozkoumat lokální speciality.
Možná se stane, že se budeme úsměvně pozastavovat nad kombinací jednotlivých jídel a příloh, ale i to patří k cestování po kuchyních různých koutů světa.
Doufáme, že se vám všem na této společné poznávací cestě bude líbit a samozřejmě i chutnat. V případě zájmu můžete přijít s návrhem, co bychom mohli všichni ještě vyzkoušet ochutnat. Své nápady pište na náš email: jidelna@zsstredokluky.cz
vaše kuchařky školní jídelny
.
Září 2024 – Velká Británie
Leden 2025 – Finsko
Únor 2025 – Indie
Březen 2025 – Holandsko
Duben 2025 – Thajsko
Květen 2025 – Ukrajina
Červen 2025 – Portugalsko
Všechna jídla naleznete v našem webovém kalendáři v sekci Kalendář akcí
Níže uvádíme recepty ze školního roku 2023/2024
Čínská kuchyně |
13. června 2024 |
|
Čínská vaječná polévka se špenátem | ||
Vepřová panenka po sečuánsku | ||
Čínské smažené nudle s kuřecím masem |
.
Čínská vaječná polévka se špenátem Čínskou kuchyni jsme si oblíbili pro její nekonečnou variabilitu a povětšinou ostré, výrazné chutě. Tato polévka je jiná, jemná, téměř něžná, ovšem pikantnost jí nechybí. Suroviny:
Postup přípravy: Vývar uveďte do varu ve velkém hrnci. Vsypte do něj zázvor a osolte ho. Vmíchejte do něj škrob a sójovou omáčku, povařte 1 až 2 minuty, až lehce zhoustne, a dejte stranou. V misce promíchejte trochu soli, sezamový olej a vejce. Horkou polévku stále lehce promíchávejte a pomalu do ní vešlehávejte vaječnou směs, pak vsypte lístky špenátu a boby a nechte asi 1 minutu špenát zavadnout. Polévku osolte podle chuti a rozdělte ji do misek. Podávejte ji posypanou pažitkou nebo jarní cibulkou. |
Vepřová panenka po sečuánsku Nudle patří vedle rýže k nejpopulárnějším přílohám asijské kuchyně. Někdy ale dobře poslouží i jako samostatný chod. Smažené nudle s masem a zeleninou jsou rychle připravenou klasikou, která spolehlivě zažene hlad, a zároveň uspokojí chuťové pohárky.
Suroviny:
Postup přípravy Maso nakrájíme nadrobno a naložíme den předem do směsi zázvoru, kari a sójové omáčky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme (ideálně na tenké proužky). Na oleji lehce osmažíme cibulku a česnek, přidáme naložená kuřecí prsa a vše zprudka osmahneme. Přidáme nudličky nakrájené zeleniny, a ještě krátce orestujeme. Mezitím uvaříme nudle podle návodu. Scezené nudle přisypeme k hotovému masu, přidáme bambusové a sójové výhonky, na dochucení lehce zakápneme sójovou a ústřicovou omáčkou. Vše důkladně promícháme a smažíme na rozehřátém oleji asi 3 minuty. Podle chuti dosolíme a podáváme |
Čínské smažené nudle s kuřecím masem Suroviny
Postup přípravy Maso nakrájíme na plátky a z nich uděláme cca půl cm nudličky, okořeníme čerstvě mletým sečuánským pepřem. Zeleninu očistíme, mrkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky, kapii na širší nudličky, cibuli na měsíčky. Česnek, chilli a zázvor nasekáme najemno. Nasucho na pánvičce opražíme oříšky. Do rozpálené wok nebo hluboké pánve dáme olej, necháme rozvonět česnek, chilli a zázvor, přidáme maso a prudce orestujeme. Snížíme teplotu, přidáme mrkev, po chvilce papriku a nakonec pórek a bambusové výhonky. Podlijeme rybí a sójovou omáčkou, přidáme ocet, cukr, promícháme a zalijeme 80-100 ml vody, ve které jsme rozmíchali škrob. Krátce povaříme a podle chuti přidáme některou omáčku, rybí omáčka nahrazuje sůl. Promícháme a můžeme podávat s nudlemi nebo rýží, na talíři posypeme kešu nebo arašídy a lístky koriandru. |
.
Francouzská kuchyně |
30. května 2024 |
|
Česnečka tourin | ||
Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem a česnekovou bagetkou | ||
Francouzský slaný koláč Quiche |
.
Česnečka tourin Budete potřebovat:
Postup: Nakrájejte cibuli na kostičky a stroužky česneku na plátky. V hrnci rozpusťte na mírném ohni kachní tuk a osmahněte na něm cibuli a stroužky česneku. Nesmažte je dohněda. Přidejte do hrnce mouku a dobře promíchejte, aby se mouka a tuk spojily a vytvořily jíšku (míchejte minutu, aniž by jíška zhnědla). Přilijte vývar a několik snítek tymiánu. Vařte 30 minut. Tymián odstraňte a polévku rozmixujte dohladka. Oddělte vejce a prošlehejte žloutky s octem. Žloutkovou směs pomalu přidávejte do polévky za stálého míchání, aby se vše dobře spojilo. Přiveďte polévku k varu, vypněte oheň a opatrně za jemného míchání přidejte do polévky bílky, aby se v polévce vznášely tenké nitky uvařených bílků. Na pánvi na másle osmahněte zbývající česnek. Vyjměte jej a na zbylém másle opečte plátky bagety. Plátky bagety posypejte česnekem a zbylými lístky tymiánu a podávejte s polévkou. |
Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem a česnekovou bagetkou Suroviny
Postup přípravy V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. K hotové jíšce postupně přiléváme mléko. Dobře rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Nakonec přidáme lžíci nasekané pažitky a petrželky. Velmi zvolna vaříme asi 30 minut. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko. Hotovou omáčku posypeme zbytkem nasekané petrželky. Omáčku podáváme k vařenému masu, jako přílohu můžeme přidat dušené houby a k tomu bagetu opečenou s česnekovým máslem, nebo špecle. |
Na korpus množství
Na náplň
Těsto na quiche V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem. Zde je opravdu na místě si nechat máslo povolit až do změknutí, protože se pak bude velmi dobře zpracovávat a nebude vás nijak zlobit. Tento základ trošku osolíme a opět promícháme. Já těsto nejradši zpracovávám (čistýma) rukama, protože pak mám pod kontrolou jeho konzistencí a vím, jestli je potřeba více či méně mouky. K máslovožloutkovému základu začneme přisypávat mouku. Mělo by vám vzniknout těsto na hranici lepivosti. Co to znamená? Nemělo by být příliš tvrdé, ale mělo by pěkně držet pohromadě. Proto je vždy lepší mouku přisypávat postupně. Pokud by bylo těsto moc lepivé, přidávejte postupně ještě mouku. Klidně jen po špetkách. Pokud by naopak bylo až moc tvrdé, přidávejte po lžičkách vodu. Náplň do quiche Anglickou slaninu nakrájíme na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme nahrubo. Zakysanou smetanu promícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, lehce opepříme a také přidáme maličké množství muškátového oříšku. Je nejvyšší čas si nastavit troubu na 190 °C. Válíme či tlapkáme těsto Těsto na quiche si necháme povolit při pokojové teplotě a připravíme si formu s pečicím papírem. Jelikož je těsto hodně máslové, není až tak nutné pečicí papír použít, protože se těsto na okraje lepit nebude. Nicméně manipulace s pečicím papírem je snažší, co si budeme povídat. Koláč pak půjde z formy vyndat raz dva a nikde se nepotrhá. Těsto buď vytlapkáme prsty, nebo jej rozválíme na velikost formy. Počítejte cca se 2–3 cm navíc na okraje. Těsto vložíme do formy a na pár místech ho propícháme vidličkou. Plníme quiche Těsto poklademe anglickou slaninou a pórkem. Přelijeme smetanovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30–40 minut. Quiche by měl mít nazlátlou barvu |
.
Mexická kuchyně |
16. května |
|
Mexická polévka Maya | ||
Enchiladas | ||
Tacos s mletým masem |
.
Mexická polévka Maya
|
Enchiladas
|
Tacos s mletým masem
|
.
.
Švédská kuchyně |
18. dubna 2024 |
|
Svampsoppa – švédská krémová houbová polévka | ||
Švédské masové kuličky | ||
Rybí filé na kopru |
.
Švédská krémová houbová polévka Svampsoppa
|
Švédské masové kuličky KULIČKY
OMÁČKA
|
Rybí filé na kopru
|
.
Italská kuchyně |
4. dubna 2024 |
|
Minestrone | ||
Dušené hovězí po italsku | ||
Zapečený lilek po italsku |
.
Minestrone POLÉVKA
PESTO
K DOKONČENÍ
|
Dušené hovězí po italsku
|
Zapečený lilek po italsku
|