ZŠ Středokluky

Poznáváme svět – projekt školní jídelny

Poznáváme svět pomocí místních specialit

Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.

Přejeme si, abyste měli možnost poznat a zároveň zkusili ochutnat cizokrajné dobroty. Proto jsme se rozhodli, že vám budeme v naší školní jídelně průběžně představovat jídla z cizokrajných kuchyní a různé krajové speciality. Chceme vám umožnit alespoň maličko nahlédnout pod pokličku jiných, někdy i velice vzdálených kultur. Jídlo je totiž velice významnou a důležitou součástí života lidí a tedy i jednotlivých kultur.

Každý týden, vždy ve čtvrtek, vybereme konkrétní zemi nebo region a uvaříme pro vás celé obědové menu podle místních receptů. Další měsíc to bude zase jiná země, a tak si alespoň trošku všichni rozšíříme kulinářské obzory, s možností objevovat zajímavá jídla jiných zemí a prozkoumat lokální speciality.

Možná se stane, že se budeme úsměvně pozastavovat nad kombinací jednotlivých jídel a příloh, ale i to patří k cestování po kuchyních různých koutů světa.

Doufáme, že se vám všem na této společné poznávací cestě bude líbit a samozřejmě i chutnat. V případě zájmu můžete přijít s návrhem, co bychom mohli všichni ještě vyzkoušet ochutnat. Své nápady pište na náš email: jidelna@zsstredokluky.cz

vaše kuchařky školní jídelny

.

Září 2024 – Velká Británie

Říjen 2024 – Německo

Listopad 2024 – Španělsko

Prosinec 2024 – Japonsko

Leden 2025 – Finsko

Únor 2025 – Indie

Březen 2025 – Holandsko

Duben 2025 – Thajsko

Květen 2025 – Ukrajina

Červen 2025 – Portugalsko

Všechna jídla naleznete v našem webovém kalendáři v sekci Kalendář akcí

 

Níže uvádíme recepty ze školního roku 2023/2024

Čínská kuchyně

13. června 2024

 
Čínská vaječná polévka se špenátem  
Vepřová panenka po sečuánsku  
Čínské smažené nudle s kuřecím masem  

.

Čínská vaječná polévka se špenátem

Čínskou kuchyni jsme si oblíbili pro její nekonečnou variabilitu a povětšinou ostré, výrazné chutě. Tato polévka je jiná, jemná, téměř něžná, ovšem pikantnost jí nechybí.

Suroviny:

  • drůbeží vývar (nejlépe domácí) 1,5 litru
  • zázvor (najemno nastrouhaný čerstvý) 1 lžíce
  • kukuřičný škrob (maizena) 1,5 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • sezamový olej 1 lžíce
  • vejce 3 ks
  • špenát (čerstvý) 400 g
  • sójové boby (uvařené čerstvé nebo bílé fazole) 1 hrst
  • pažitka (nebo najemno nakrájená jarní cibulka na posypání)
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

 

Postup přípravy:

Vývar uveďte do varu ve velkém hrnci. Vsypte do něj zázvor a osolte ho. Vmíchejte do něj škrob a sójovou omáčku, povařte 1 až 2 minuty, až lehce zhoustne, a dejte stranou.

V misce promíchejte trochu soli, sezamový olej a vejce. Horkou polévku stále lehce promíchávejte a pomalu do ní vešlehávejte vaječnou směs, pak vsypte lístky špenátu a boby a nechte asi 1 minutu špenát zavadnout. Polévku osolte podle chuti a rozdělte ji do misek. Podávejte ji posypanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Vepřová panenka po sečuánsku

Nudle patří vedle rýže k nejpopulárnějším přílohám asijské kuchyně. Někdy ale dobře poslouží i jako samostatný chod. Smažené nudle s masem a zeleninou jsou rychle připravenou klasikou, která spolehlivě zažene hlad, a zároveň uspokojí chuťové pohárky.

 

Suroviny:
Menší porce 2 porce 

  • 200-250 g čínských nudlí
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky kari koření (podle chuti)
  • 1-1,5 lžíce tmavé sójové omáčky
  • bambusové výhonky
  • sójové výhonky
  • ústřicová omáčka (podle chuti)
  • 1 mrkev
  • 1 malý klínek hlávkového zelí
  • 1 kousek zeleného pórku
  • sůl (podle chuti)
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej

 

Postup přípravy

Maso nakrájíme nadrobno a naložíme den předem do směsi zázvoru, kari a sójové omáčky.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme (ideálně na tenké proužky).

Na oleji lehce osmažíme cibulku a česnek, přidáme naložená kuřecí prsa a vše zprudka osmahneme. Přidáme nudličky nakrájené zeleniny, a ještě krátce orestujeme.

Mezitím uvaříme nudle podle návodu.

Scezené nudle přisypeme k hotovému masu, přidáme bambusové a sójové výhonky, na dochucení lehce zakápneme sójovou a ústřicovou omáčkou.

Vše důkladně promícháme a smažíme na rozehřátém oleji asi 3 minuty. Podle chuti dosolíme a podáváme

Čínské smažené nudle s kuřecím masem

Suroviny
2 Větší porce

  • 300 g vepřové panenky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 plátky zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • čerstvě mletý sečuánský pepř dle chuti
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 menší mrkev
  • 1 červená kapie
  • kousek bílé části pórku
  • 1-2 lžíce bambusových výhonků
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1-2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1-2 lžičky cukru dle chuti
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 50 g kešu nebo arašídů natural
  • čerstvé lístky koriandru

 

Postup přípravy

Maso nakrájíme na plátky a z nich uděláme cca půl cm nudličky, okořeníme čerstvě mletým sečuánským pepřem. Zeleninu očistíme, mrkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky, kapii na širší nudličky, cibuli na měsíčky. Česnek, chilli a zázvor nasekáme najemno. Nasucho na pánvičce opražíme oříšky.

Do rozpálené wok nebo hluboké pánve dáme olej, necháme rozvonět česnek, chilli a zázvor, přidáme maso a prudce orestujeme. Snížíme teplotu, přidáme mrkev, po chvilce papriku a nakonec pórek a bambusové výhonky. Podlijeme rybí a sójovou omáčkou, přidáme ocet, cukr, promícháme a zalijeme 80-100 ml vody, ve které jsme rozmíchali škrob.

Krátce povaříme a podle chuti přidáme některou omáčku, rybí omáčka nahrazuje sůl. Promícháme a můžeme podávat s nudlemi nebo rýží, na talíři posypeme kešu nebo arašídy a lístky koriandru.

.

Francouzská kuchyně

30. května 2024

 
Česnečka tourin  
Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem a česnekovou bagetkou  
Francouzský slaný koláč Quiche  

.

Česnečka tourin
polévka z jihozápadu Francie

Budete potřebovat: 

  • 20 ml kachního/husího sádla (lze nahradit olivovým olejem)
  • 25 stroužků česneku + 5 stroužků na ozdobu
  • 1 velkou cibuli
  • 30 g mouky
  • 3 vejce
  • 1500 ml kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru,
  • 10 ml octa nebo červený vinný ocet
  • čerstvé snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • nakrájenou bagetu

Postup: Nakrájejte cibuli na kostičky a stroužky česneku na plátky. V hrnci rozpusťte na mírném ohni kachní tuk a osmahněte na něm cibuli a stroužky česneku. Nesmažte je dohněda. Přidejte do hrnce mouku a dobře promíchejte, aby se mouka a tuk spojily a vytvořily jíšku (míchejte minutu, aniž by jíška zhnědla). Přilijte vývar a několik snítek tymiánu. Vařte 30 minut. Tymián odstraňte a polévku rozmixujte dohladka.

Oddělte vejce a prošlehejte žloutky s octem. Žloutkovou směs pomalu přidávejte do polévky za stálého míchání, aby se vše dobře spojilo. Přiveďte polévku k varu, vypněte oheň a opatrně za jemného míchání přidejte do polévky bílky, aby se v polévce vznášely tenké nitky uvařených bílků. Na pánvi na másle osmahněte zbývající česnek. Vyjměte jej a na zbylém másle opečte plátky bagety. Plátky bagety posypejte česnekem a zbylými lístky tymiánu a podávejte s polévkou.

Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem a česnekovou bagetkou

Suroviny

  • Menší porce 4 
  • 100 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 cibule
  • 200 g nakrájených žampionů
  • 1 špetka soli
  • pepř mletý
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • vařený uzený jazyk (nebo maso)

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. K hotové jíšce postupně přiléváme mléko. Dobře rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Nakonec přidáme lžíci nasekané pažitky a petrželky.

Velmi zvolna vaříme asi 30 minut. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko. Hotovou omáčku posypeme zbytkem nasekané petrželky.

Omáčku podáváme k vařenému masu, jako přílohu můžeme přidat dušené houby a k tomu bagetu opečenou s česnekovým máslem, nebo špecle.

Na korpus množství 

  • 150 g špaldové mouky nebo hladké pšeničné
  • 100 g másla
  • 1 x žloutek
  • 30 ml vody
  • 1 špetka soli (3 g)

Na náplň

  • 100 g anglické slaniny
  • 1 x pórek (250 g)
  • 150 g 30% goudy
  • 3 x vejce M
  • 200 ml 12% zakysané smetany
  • 1 špetka pepře (1 g)
  • 1 špetička muškátového oříšku

Těsto na quiche

V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem. Zde je opravdu na místě si nechat máslo povolit až do změknutí, protože se pak bude velmi dobře zpracovávat a nebude vás nijak zlobit. Tento základ trošku osolíme a opět promícháme. Já těsto nejradši zpracovávám (čistýma) rukama, protože pak mám pod kontrolou jeho konzistencí a vím, jestli je potřeba více či méně mouky.

K máslovožloutkovému základu začneme přisypávat mouku. Mělo by vám vzniknout těsto na hranici lepivosti. Co to znamená? Nemělo by být příliš tvrdé, ale mělo by pěkně držet pohromadě. Proto je vždy lepší mouku přisypávat postupně.

Pokud by bylo těsto moc lepivé, přidávejte postupně ještě mouku. Klidně jen po špetkách. Pokud by naopak bylo až moc tvrdé, přidávejte po lžičkách vodu.

Náplň do quiche

Anglickou slaninu nakrájíme na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme nahrubo.

Zakysanou smetanu promícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, lehce opepříme a také přidáme maličké množství muškátového oříšku.

Je nejvyšší čas si nastavit troubu na 190 °C.

Válíme či tlapkáme těsto

Těsto na quiche si necháme povolit při pokojové teplotě a připravíme si formu s pečicím papírem. Jelikož je těsto hodně máslové, není až tak nutné pečicí papír použít, protože se těsto na okraje lepit nebude. Nicméně manipulace s pečicím papírem je snažší, co si budeme povídat. Koláč pak půjde z formy vyndat raz dva a nikde se nepotrhá.

Těsto buď vytlapkáme prsty, nebo jej rozválíme na velikost formy. Počítejte cca se 2–3 cm navíc na okraje. Těsto vložíme do formy a na pár místech ho propícháme vidličkou.

Plníme quiche

Těsto poklademe anglickou slaninou a pórkem. Přelijeme smetanovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30–40 minut. Quiche by měl mít nazlátlou barvu

.

Mexická kuchyně

16. května 

 
Mexická polévka Maya  
Enchiladas  
Tacos s mletým masem  

.

Mexická polévka Maya
Ingredience

  • plechovka kukuřice
  • smetana
  • balkánský sýr
  • zeleninový bujon
  • hladká mouka
  • sůl
  • bazalka
  • pepř
  • 700 g vody
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce rajského protlaku cibule
  • 2 stroužky česneku

Enchiladas
Ingredience/6 osob

  • sůl
  • pepř
  • 4 snítka tymiánu
  • 1 lžička tabasca
  • 250 g fazolí (konzerva)
  • 300 g hovězí roštěné
  • 150 g zakysané smetany
  • 50 g sýra eidamu
  • 500 g rajčat z konzervy (drcená)
  • 1 rajče
  • 2 cibule
  • 1 jarní cibulka (svazek)
  • 2 stroužky česneku
  • Tortilla

Tacos s mletým masem
Ingredience/ 4 osoby

  • 1/2 cibule
  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • růžová paprika
  • 1 konzerva červených fazolí (400 g)
  • 1 konzerva kukuřice (150 g)
  • 60 g feferonek (steril.)
  • 250 g krájených rajčat (konz.)
  • 8 tacos ve tvaru mističek
  • 150 g dezertního sýra
  • 1/2 svazku petrželky

.

.

Švédská kuchyně

18. dubna 2024

 
Svampsoppa – švédská krémová houbová polévka   
Švédské masové kuličky  
Rybí filé na kopru  

.

Švédská krémová houbová polévka Svampsoppa

  • 20 g sušených hub nebo miska čerstvých očištěných
  • 2 lžíce másla
  • 2 červené cibule jemně pokrájené
  • 2 stroužky česneku pokrájené na drobno
  • 2 lžíce kukuřičného (nebo jiného) škrobu
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička posekaného čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce suchého sherry či portského víno
  • cca 90 ml smetany na vaření

Švédské masové kuličky

KULIČKY

  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 ks brambor
  • 2 ks žloutků
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře

OMÁČKA

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 lžíce hořčice
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 10 lžic brusinkového kompotu

Rybí filé na kopru

  • 125 g Jogurt bílý
  • 600 g Filé rybí
  • 2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 hrnek Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Kečup
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé

.

Italská kuchyně

4. dubna 2024

 
Minestrone  
Dušené hovězí po italsku  
Zapečený lilek po italsku  

.

Minestrone

POLÉVKA

  • 100 g červených fazolí
  • 100 g bílých fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 bulva celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 3 ks brambor
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g sterilovaných rajčat
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g fazolových lusků
  • 1/2 hrnku těstovin
  • 1 ks cukety
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

PESTO

  • 3 hrsti čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 hrst piniových semínek
  • 1 hrst parmazánu

K DOKONČENÍ

  • 3 lžíce parmazánu
  • 2 ks rajčat
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

Dušené hovězí po italsku

  • 1 kg hovězí kližky, nakrájené na větší kostky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 60 g sušených rajčat v oleji, pokrájených
  • 150 g černých oliv (nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu)
  • 4 snítky oregana na ozdobení
  • krátké těstoviny či italský chleba k podávání
  • 750 ml červeného vína (např. chianti)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g rajčatového pyré (passata)
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 3 snítky oregana

Zapečený lilek po italsku

  • Lilek 
  • Olej olivový 
  • Rajčatová passata 
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián čerstvý 
  • Mozzarella 
  • Parmazán