Poznáváme svět pomocí místních specialit - projekt školní jídelny ZŠ Středokluky
publikováno 15. 3. 2024Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty.
Přejeme si, abyste měli možnost poznat a zároveň zkusili ochutnat cizokrajné dobroty. Proto jsme se rozhodli, že vám budeme v naší školní jídelně průběžně představovat jídla z cizokrajných kuchyní a různé krajové speciality. Chceme vám umožnit alespoň maličko nahlédnout pod pokličku jiných, někdy i velice vzdálených kultur. Jídlo je totiž velice významnou a důležitou součástí života lidí a tedy i jednotlivých kultur.
Jednou za čtrnáct dnů vždy ve čtvrtek, vybereme konkrétní zemi nebo region a uvaříme pro vás celé obědové menu podle místních receptů. Za dalších čtrnáct dnů to bude zase jiná země, a tak si alespoň trošku všichni rozšíříme kulinářské obzory s možností objevovat zajímavá jídla jiných zemí a prozkoumat lokální speciality.
Možná se stane, že se budeme úsměvně pozastavovat nad kombinací jednotlivých jídel a příloh, ale i to patří k cestování po kuchyních různých koutů světa.
Doufáme, že se vám všem na této společné poznávací cestě bude líbit a samozřejmě i chutnat. V případě zájmu můžete přijít s návrhem, co bychom mohli všichni ještě vyzkoušet ochutnat. Své nápady pište na náš email: jidelna@zsstredokluky.cz
Prví místo, kde se zastavíme, bude ITÁLIE.
Buon viaggio e buon appetito
vaše kuchařky školní jídelny
Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě.
Touto kuchyní se inspirovalo mnoho a mnoho dalších. Těšit se v ní můžeme na různé druhy masa a ryb, zeleninu (uvařenou na mnoho způsobů), těstoviny, to se Itálie může pyšnit více než 400 druhy.
Italská kuchyně se vyvíjela po celá staletí. Ovlivnila ji etruská, řecká, židovská a arabská kuchyně. Italové vždy byli významnými obchodníky a ze světa si přiváželi znalosti a dovednosti, které zařazovali do své kuchyně. Suroviny, které objevili, začali pěstovat a zařazovat do svého jídelníčku. S objevením Nového světa dorazily do Itálie brambory, rajčata, paprika a kukuřice. Od té doby ve zdejší kuchyni zdomácněly a staly se součástí italské kuchyně.
Základem italské kuchyně je jednoduchost a používání tradičního koření. Velký důraz se klade na kvalitu surovin. Každý region používá své tradiční suroviny a recepty po staletí předávané z generace na generaci. Základní surovinou italské kuchyně jsou jistě těstoviny. Používají se čerstvé a sušené, v mnoha rozličných tvarech a s mnoha příchutěmi. Další nejrozšířenější surovinou je rýže, která je základem italského rizota. Pak je to hladká mouka a další ingredience pro přípravu pizzy. Velmi oblíbené jsou i sýry jako je parmazán a další sýry vyrobené podle tradičních italských receptur. Také nejrůznější uzeniny patří k italským specialitám, je to například známá mortadela. Ve vnitrozemí se hojně využívá jehněčí, telecí, drůbeží, hovězí, konina nebo sladkovodní ryby. V přímořských oblastech to jsou sardinky, ančovičky, mečoun, humr a další plody moře.
Téměř v každém jídle najdeme extra panenský olivový olej, mořskou sůl (jemnou i hrubou), rajská jablíčka, různě ochucené octy, vinné octy (bazamico) a houby. Ze zeleniny jsou hojně využívána rajčata, papriky, fazole, cibule, česnek, feferonky, kapary, zelené a černé olivy. Nejoblíbenější bylinkou je bazalka, rozmarýn, šalvěj, šafrán….
NAŠE ITALSKÉ MENU
- polévka MINESTRONE
- DUŠENÉ HOVĚZÍ PO ITALSKU
- FOCACCIA S OLIVAMI
- ZAPEČENÉ LILKY PO ITALSKU
recepty k jednotlivým jídlům budou k dispozici na stránkách školní jídelny.