Kalendář akcí
Turistický kurz pro 9.roč.
Sportovní areál U Kolečka, Křivoklát Křivoklát 231, Křivoklát‚Americká‘ kuchyně
Jak poznat svět prostřednictvím kuchyně? Jedině tak, že vyzkoušíme cizokrajné dobroty. Šestá a poslední země, kam v tomto školním roce nahlédneme a ochutnáme některou kulinářskou specialitu, je USA. So welcome and Enjoy your meal . Spojené státy americké zkratkou USA (nebo také US), jsou demokratická federativní prezidentská republika v Severní Americe, rozkládající se mezi Atlantským oceánem na východě […]
Zahájení školního roku
Zahájení školního roku proběhne v kmenových třídách se svými třídními učiteli. 1.A, 1.B, 2.A a 4.A v budově Školská 82 ve Středoklukách 3.A a 3.B v budově U Školy 54 v Kněževsi 5.A a všechny třídy druhého stupně v budově Starý Vrch 187 ve Středoklukách Třídní učitelé budou se svými třídami dvě vyučovací hodiny, tedy […]
Adaptační kurz pro žáky 6. ročníku
Sporthotel Kácov Kácov 307, Kácov, Česká republikaKurz se uskuteční v Kácově od úterý 3. do čtvrtku 5.9.2024. Doprava je zajištěna autobusem. Děti budou spát v dřevěných chatičkách po čtyřech, v každé chatičce dvě palandy. Stravování je zajištěno přímo v areálu v prostoru Sporthotelu Kácov. Cena kurzu je cca 1.850 Kč. Děti musí mít potvrzenou přihlášku, potvrzení o zdravotní způsobilosti (musí potvrdit […]
Informativní třídní schůzky
11. 9. 2024 První stupeň od 16:30 Druhý stupeň od 17:00
Německá kuchyně – Erbsensuppe mit Wurst und Sauerbraten
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na německou kuchyni. Dnešní polévka se jmenuje Erbsensuppe mit Wurst - Hrachová polévka neboli Erbsensuppe není regionální specialitou, ale podle různých receptur se vaří v celém Německu. Tradiční české hrachovce je velmi blízká, ale zároveň se v jedné základní charakteristice liší. Totiž německá hrachovka se na […]
Německá kuchyně – Tiroler Eintopf und Wurst mit Currysauce
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na německou kuchyni. Polévka bude vydatná. Tyrolský eintopf - Slovo “Eintopf” v doslovném překladu znamená jeden hrnec a přesně tak si původem německý pokrm můžeme představit. V dobách nedostatku potravin se eintopf připravoval z jakýchkoli aktuálně dostupných surovin. Variant eintopfu je v současnosti nespočet a […]
Jak natočit pamětníka – workshop
Workshop k projektu organizace Post Bellum Příběhy našich sousedů pro zapojené žáky
Německá kuchyně – Fladlesuppe und Zigeunerschnitzel
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na německou kuchyni. Začneme polévkou se širokými nudlemi neboli Fladlesuppe. Flädle je jihoněmecká ingredience na ozdobu a polévku z regionu Bádensko-Württembersko sestávající ze slaných palačinek nakrájených na proužky. Flädle se vyrábí tak, že se nejprve udělají obyčejné palačinky ve stylu krepových palačinek, poté se pevně […]
Státní svátek
Den vzniku Československa
Abeceda peněz
Program České spořitelny zaměřený na finanční gramotnost pro žáky 2. a 4.ročníku
Španělská kuchyně – Paella s kuřecím masem
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na španělskou kuchyni. Španělská Paella s kuřecím masem její název se odvozuje od stejnojmenné pánve se dvěma držadly, na které se tento pokrm připravuje. Paella pochází z Valencie, ale rozšířila se do celého Španělska. Jejím základem je rýže a koření šafrán nebo mletá paprika, které […]
Rezidence umělců na ZŠ Středokluky – part no.1
I v letošním roce pokračujeme ve spolupráci se Společností pro kreativitu ve vzdělávání a opět jsme pro děti připravily dva týdny práce s aktivními umělci v rámci dopolední výuky. V tomto týdnu proběhnou tvůrčí dílny převážně na prvním stupni, v průběhu druhého týdne se pak umělci zaměří na starší druhostupňové žáky. Po oba dva týdny […]
Španělská kuchyně – Tortilla de patatas
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na španělskou kuchyni. Tortilla de patatas – španělská vaječná omeleta s bramborami a cibulí Tortilla de patatas je světoznámé španělské jídlo z vajec, které najdete v každém španělském baru. Servíruje se jako tapas neboli drobné jídlo, které dostanete k pivu či vínu. Tortillu de patatas si můžete […]
Třídní schůzky – čtvrtletí
Španělská kuchyně – Bacalao en salsa de tomate
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na španělskou kuchyni. Bacalao en salsa de tomate Treska s rajčaty je jedním z nejtradičnějších jídel španělské gastronomie, velmi častým na rodinném jídelníčku Španělů. Je to také skvělý a snadný způsob, jak tuto rybu uvařit, s receptem, o kterém vás ujišťuji, že je vynikající. Je to velmi […]
Rezidence umělců na ZŠ Středokluky – part no.2
I v letošním roce pokračujeme ve spolupráci se Společností pro kreativitu ve vzdělávání a opět jsme pro děti připravili dva týdny práce s aktivními umělci v rámci dopolední výuky. V průběhu druhého týdne se umělci zaměří na starší, převážně druhostupňové žáky. I v tomto týdnu se budou žáci setkávat s Tadeášem Polákem, Matejem Smetanou, vedoucím […]
Exkurze do Národního památníku hrdinů heydrichiády
Akce pro žáky zapojené do projektu Post Bellum - Příběhy našich sousedů
Španělská kuchyně – Pečené kuře s fazolemi a chorizem
V rámci projektu MEZINÁRODNÍ KUCHYNĚ jsme se tento měsíc zaměřili na španělskou kuchyni. Španělská vepřová klobáska chorizo ochucená uzenou paprikou je skvělá sama o sobě, ale stejně tak úžasná je i při použití v teplé kuchyni. Jídlu dokáže dát neuvěřitelný šmrnc! Uzenou kouřovou chuť a krásně červenou barvu má tato klobáska právě díky uzené paprice, která je […]
Adventní tvoření
Základní škola Středokluky Vás srdečně zve na ADVENTNÍ TVOŘIVÉ SETKÁNÍ v pátek 29. listopadu 2024 od 16:00-18:00 hod Akce se bude konat v prostorách bývalé školy Stanislava Kubra, kde sídlí 2. stupeň ZŠ V budově školy máte možnost si vyrobit adventní výzdobu, drobné dárky, které Vám zpříjemní nadcházející sváteční čas J Můžete se těšit na oblíbené […]
Japonská kuchyně – Katsu kari
. Katsu kari – japonské kari se smaženým řízkem Japonská kuchyně není jen o sushi, pozor na to! Kromě nudlí a jiných pokrmů pracuje i s hodně populárním kari. A taky s řízkem, což byste možná nečekali. Následující recept je kombinací těchto dvou specialit, které prostě musíte vyzkoušet! :) Japonské kari je jiné než indické […]
Japonská kuchyně – Yaki Udon
. Yaki Udon – smažené nudle udon s masem a zeleninou Yaki Udon patří mezi oblíbené recepty napříč celým Japonskem. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, a přes to je výsledný pokrm oku i apetitu lahodící. Základem jsou silné pšeničné nudle udon, zelenina, houby a typická japonská dochucovadla jako sójovka, mirin, sake a dashi. My jsme […]
Japonská kuchyně – Kare Raisu
. Kare Raisu – Japonské kari Japonské kari, Kare Raisu, je jediné "hlavní" jídlo, které Japonci konzumují pomocí lžíce. Existuje ve třech variantách – jemné, středně pálivé a pálivé – a záleží jen na vás, které vám zachutná nejvíce. Jemné kari patří mezi japonskými dětmi k absolutně nejoblíbenějším pokrmům. O jeho všeobecné oblibě svědčí také fakt, že v jídelnách […]
Lyžařský kurz Janské Lázně no. 1
Bouda Jiřinka Modrokamenná 110, Janské LázněLyžařský kurz Janské Lázně no. 2
Bouda Jiřinka Modrokamenná 110, Janské LázněDen otevřených dveří
Den otevřených dveří proběhne letos v obměněném formátu. Dopoledne se budou moci zájemci nahlédnout do běžné výuky v jakékoli třídě, u kteréhokoli učitele a ve všech budovách školy. Odpoledne čeká na zájemce prohlídka školy, drobné edukativní dílničky a rovněž beseda s vedením školy. Program dne otevřených dveří je určen primárně těm, kteří uvažují o studiu […]
Noc s Andersenem
vybrané třídy prvního stupně