A kam se za jídlem podíváme v listopadu? Přece do Španělska!
publikováno 3. 11. 2024Španělská kuchyně je ovlivněna národnostmi, které žily na území Pyrenejského poloostrova. Byli to Keltové, Iberové a Tartessové. Mnoho stravovacích návyků pochází i od Arabů (Maurů) a Židů (Sefardové). Španělské kolonie v Americe a také sousední země Francie a Portugalsko také významně ovlivnily španělskou kuchyni.
Existují jídla typická pro celou zemi. Většinou ale má každý region svá tradiční jídla a speciality. Důležitou roli hrají ryby a mořské plody, stejně jako luštěniny s dušeným masem. Objevení Ameriky a dovoz neznámých zemědělských produktů do Evropy přinesl i nové suroviny (rajčata, brambory, papriky, kakaové boby), které rychle zdomácněly ve španělské kuchyni. Brambory jsou považovány za zeleninu.
A jaké speciality nám maše milé paní kuchařky v listopadu připraví?
- Španělská Paella s kuřecím masem
- Tortilla de patatas – španělská vaječná omeleta s bramborami a cibulí
- Bacalao en salsa de tomate – Treska s rajčaty
- Pečené kuře s fazolemi a chorizem